Dah lama sebenarnya nak buat kek coklat indulgence ni tapi rasa mcm leceh plak nak buat coklat mousse tu.Kat sini coklat murah, yg 200g tu cuma Aud 2.20 je. Sama je dgn harga cheese, so kalau nak try kek yg byk guna coklat atau byk guna cheese baik try buat kat sini. Balik Malaysia nanti boleh terus masuk kelas, tak payah nak cuba2 lagi, hihi...angan2 nak belajar buat kek dgn lebih mendalam, cehh..InsyaAllah..
Setelah mungumpul kekuatan dan carik2 resipi yg lebih senang terjumpalah satu blog ni..dia kasik bunga2 nak buat coklat mousse dgn mudah. Lepas tu tak yakin try lg carik dan terjumpa lagi satu blog, dia tunjuk step by step tapi tak tunjuk resipi. So, dari dua blog ni dah boleh agak dan paham mcm mana nak buat coklat mousse tu.
Ni gambar kek sebelum dipotong, yg tepi tu lelehan coklat dr ats, xperasan plak masa ambik gmbar.
Ni bahagaian dalam, ada 2 layer coklat putih dan 2 layer coklat hitam..time ni lambat sikit ambik gambar. Potong guna pisau panas, time tu cantik...sekali lambat ambik gambar meleleh la pulak...tp esoknya dah masuk peti ais, coklat mousse tu sgt cantik bila dipotong tp time tu dah malas nak ambik gambar, fikir nak makan je..hihi..
Untuk kek, guna kek span coklat je. So, saya buat kek span yg dah biasa buat tu, dipotong 4. Untuk resipi, saya pun tak berani nak letak kat sini, nanti kena marah konon resipi tu salah (ada org terkena)..hihi..So, u all yg nak try boleh google kat resipi Citerasawan pun ada. Tapi tu resipi yg susah..saya guna resipi senang je..ikut blog yg 1st dia pun ada bukak kelas, betul tak betul resipi ni 1st blog tu dah bukak kelas pun, yg 2nd blog plak dh pegi kelas, lagi pun sendiri nak makan, balik Malaysia kalau nak jual kena berguru dulu. hihi..
Tapi terus terang rasanya memang mantop. Siap kek ni pukul 11 malam, jd masa makan mula rasa pening kepala sebab byk sgt coklat dlm tu. 400g coklat hitam dan 200g coklat putih. Tapi bila dah biarkan semalaman dalam peti ais, bila makan keesokan harinya memang sangat2 nyummm...en.suami yg tak minat kek coklat pun cakap sedap..yeehaa...boleh buat lagi lepas ni.
No comments:
Post a Comment